tr
STAR ET ENTEGRE GIDA SAN. VE TİC. AŞ.

Gaziantep Şehitkamil ilçesinde bulunan Staret Entegre ve Staret besi çiftlikleri ile her geçen gün biraz daha büyümekte ve de modernleşmekte. Genç ve tecrübe sahibi dinamik kadrosu ile farklarını ortaya koyarak ilerlemeye devam ediyor. Geçmişten bugüne firmamız 16/12/2008 yılında Star Konak LOJ. TUR. LTD. ŞTİ. 100.000,00 TL sermaye ile kurulmuştur. 06. 01. 2020 tarihinde As Konak Et firması ile birleşerek Staret Entegre gıda san. TİC. A.Ş. Unvanını almış ve 2022 yılındaki sermaye artışı ile toplam sermayesi 100.000.000,00 TL ye ulaşmıştır.

Afyonkarahisar Çavdarlı da 8.850 m2 alana kurulu 2500 kapasiteye sahip olan Büyükbaş Besi Çiftliği, Gaziantep’te 55 bin m2 alana kurulmuş 30.000 kapasiteye sahip olan küçükbaş besi çiftliği, Şanlıurfa Birecikte 12.040 m2 alana kurulmuş 10.000 kapasiteye sahip olan küçükbaş besi çiftliği ve 60.000,00 m2 üretim tesisi ile sektörde en iyisini yaparak yoluna devam etmektedir. 1.000.000.000,00 TL yeni yatırım ile Avrupa standartlarında devasa tesisimizle ülke ekonomisine katkı sunmaktadır.

Hayvan refahını en üst seviyede olabilecek şekilde tasarlanmış ve şu anda aktif bir şekilde büyükbaş ve Küçükbaş yetiştiriciliği yapılmakta olan bu çiftliklerde yetiştirilen hayvanlar son teknoloji ile kurulmuş Staret Et Entegre tesisinde islami koşullara uygun şekilde kesim yapılmaktadır

STAR ET ENTEGRE GIDA SAN. VE TİC. AŞ.

Tesisimiz saatlik 500 adet küçükbaş ve 100 adet büyükbaş kesim kapasitesine sahiptir. Küçükbaşların ağırlık ortalaması 55 kg olup ve et randımanı %50 seviyesindedir. Büyükbaşların ise ortalama ağırlığı 400 kg olup et randımanı %55 seviyesindedir. Tesisimiz yıllık 66.000 ton/yıl küçükbaş et karkas ve 52.800 ton/yıl büyükbaş karkas üretim kapasitesine sahiptir. Tesisimiz Türkiye’nin ilk büyük tesisi olup, ozonlama sistemini kullanan tek tesisidir.

 

Çiftliklerden gelen hayvanların et entegre tesisinde de veteriner hekimi kontrolünde genel antemortem kontrolleri yapıldıktan sonra, refah en üst seviyede tutulmakta olup kesimden önce en az 1 saat dinlenmeleri için geniş padoklara yer verilmiştir. Hayvanların strese girmemesi için bütün önlemler alınmış v bandı ve perde sistemi ile canlı hayvanın, ilk boğazlama yapılan hayvanı görmesi bu yöntem ile engellenmiştir.

STAR ET ENTEGRE GIDA SAN. VE TİC. AŞ.

Boğazlama sonrasında kanama hattı uzun tutulmuş olup vücuttaki kan miktarını en az seviyede tutularak daha uzun bir raf ömrü olması sağlanmıştır.

Daha sonraki işlemlerin yapılabilmesi için son teknolojik cihazlara üretim hattının tamamında yer almış olup, personellerden beklenen performansı en üst seviyede almak ve oluşabilecek kazaların veya risklerin en az seviyeye düşürmek için geniş platformlara yer verilerek çalışma ortamının rahatlığı amaçlanmıştır. Her platforma lavabo ve 82 C°’lik sterilizatörler eklenerek oluşabilecek kontaminasyonların önüne geçilmiştir. Kesim hattının başlangıcından ön soğutma kısmı da dâhil tamamında ortam sıcaklığı +10 C° de tutulması karkasların ön soğutmadaki ve soğuk hava depolarındaki vücut sıcaklıklarının istenilen sıcaklığa daha kısa sürede gelmesini sağlar. Ayrıca sıcaklık değerlerindeki ani düşüş engellenmiş olup karkas yüzeyinde fiziksel, duyusal ve istenmeyen patolojik unsurların ekarte edilmesi sağlanır.

Kesim sonunda sorumlu veteriner hekim tarafından postmortem muayene yapıldıktan sonra hat sonu 8‘li kancalama sistemi ile depolarda alan tasarrufu sağlanır. Kancalara asılan karkaslar günlük kalibrasyonu yapılan kantardan geçerken karkas ağırlıkları aynı zamanda hayvan sahiplerinin de seyir terasındaki göstergeden şeffaf bir şekilde görebilmesi sağlanmıştır. Hijyen kuralları gereği hayvan sahiplerinin kesim alanını yukardan izlemeleri adına seyir terası oluşturularak oluşabilecek kontaminasyonların da önüne geçilmiştir.

Kantardan geçen her 8’li kancaya içinde barkodlu parti numarası ve kilosunu içeren etiketler takılıp ozonlu su ile duşlamadan geçirilerek 45 dk -4 C° de ön soğutmaya dinlenmeye bırakılır. 45 dk sonunda -4 C° de soğuk hava depolarında 24 saat boyunca raf ömrünü uzatmak ve mikrobiyal yükü en az seviyeye getirmek amacıyla ozon (n3) gazına maruz bırakılır. 24 saat sonunda karkas sıcaklığı kontrol edilerek sevkiyatı yapılır.

Kesimhane içerisinde toplamda 21 adet 3.0000 ton kapasiteli soğuk hava depo su bulunmaktadır. Bunun 11 adet i sevkiyat da 10 adet i sakatat kısmında bulunmakta olup bunlardan 4 tanesi -18 çift rejimli depo, 1 tanesi -40 şok depo, 16 tanesi de soğuk hava deposu olarak kullanılmakta ayrıca bütün depolarda ozon sistemi bulunmaktadır. Periyodik olarak düzenli kalibrasyonları yapılmış olup günlük sıcaklık kontrolleri kalite kontrol ekibi tarafından kayıt altına alınmaktadır.

Doğadan
Sofraya

Sevkiyat sırasında kalite kontrol ekibi dâhilinde tüm sevkiyat personelleri tarafından bütün hijyen kuralları en üst seviyede tutularak (özellikle alan temizliği, araç temizliği, personel hijyeni) hayvansal ürüne dair sıcaklık fiziksel duyusal analiz ve ortam sıcaklığına kadar tüm parametreler hakkında form oluşturularak sevke hazır duruma getirilir. Son aşamada sevkiyat kantarından geçerek depo sonrası fire hesabı yapılır ve üzerinde işletme numarası bulunan damgalar her karkasa vurularak araca yüklenir, araç kapısı sevk sonrası mühürlenerek kapatılır.

Staret firmasına ait 1 canlı hayvan taşıma aracı ve toplam 22 adet frigorifik aracı mevcuttur. Hayvansal ürün sevkiyatı için şirkete ait araçlar kullanılmakta olup her araç içerisinde dataloggerlar mevcuttur. Seyir esnası ve varış noktasında mobilizeden araç içi sıcaklık sürekli kontrol edilerek takibi yapılır. İç yönetmelik gereği önce şoför sonra kalite kontrol ekibi sorumluluğunda sevkiyat öncesi araç içi hazırlık ve dezenfeksiyon aşamaları takip edilerek +12 C° ye ulaşıldığında sevk işlemi başlar. Böylece işletmenin et taşıma izlenebilirliği bu alanda da sağlanmış olur.

Entegre tesisi içerisinde yapılan son teknolojik cihazları içinde barındıran bir başka bölüm ise parçalama ve paketleme alanıdır. Soğuk hava depolarından çıkarılan karkaslar, yine bu alanda da kullanılan monoray hattı ile parçalama alanı içerisine alınarak, görevli personeller tarafından hareketli bant üzerinde akış sağlanır. İşletme bünyesinde bulunan parçalama ve paketleme bölümünde gelen karkasın belli bölümleri siparişe göre kemikli, kemiksiz ayrıca kuşbaşı veya kıyma haline getirilerek paketlenir. Paketleme işlemi ozon gazi tatbiki ile vakum makinasında gerçekleştirilir. Tüm paketlenen ürünler metal dedektöründen geçirilerek içerisindeki varsa yabancı cisim tespiti yapıldıktan sonra kasa veya kolilere yerleştirilip -18 C° de muhafaza edilir.

İşletme içerisinde hayvansal yan ürünler işleme alanı olan sakatat bölümüne yine büyük bir emek verilerek son teknoloji ekipmanlar kullanılarak aktif halde kullanılmaktadır. Temiz ve kirli alan olarak ikiye ayrılıp, temiz alanda kırmızı sakatat ürünleri (ciğer, kalp, böbrek, dalak, testis) ayrıca kelle ve ayak belli başlı işlemlere tabi tutularak ayrıştırılıp depolarda bir süre muhafaza ettikten sonra sevk edilir.

Kirli alanda işkembe, bağırsak ve deri belirli işlemlerden geçirildikten sonra, deri sevki hemen yapılırken, bağırsak ve işkembe temizliği yapıldıktan sonra soğuk hava depolarında bir süre muhafaza edildikten sonra sevki gerçekleştirilir.